Sömnens föränderlighet

Ålder är bara en siffra. Eller? Inte när det kommer till sömn. Hur skulle det egentligen se ut om en 50-åring sov som en 5 dagar gammal människa?

Hur skulle det se ut om en 35-åring sov som en 15-åring?

Det låter ju inte riktigt klokt 😂


Vår sömn går igenom stora förändringar genom livet. Förändringar som inte alltid är så lätta att acceptera. Det är inte heller alltid så lätt att veta om de är naturliga eller tecken på sömnproblem.


20-åriga Fridas sömn är annorlunda än 34-åriga versionen

Jag fyller 35 år i år. När jag var 18 var jag mer än gärna ute sent, upplevde världen, såsom 18-åringar gör. Sen kunde jag sova halva dagen.


Numera är kvällarna som jag är uppe efter midnatt betydligt färre, och när de väl händer så vaknar jag ändå kl 7...


Jag räknar inte med att min sömn kommer återgå till sin "ursprungsform", för den har ingen ursprungsform. Sömnen ser olika ut i olika faser i livet, påverkat både av biologi och våra förutsättningar. Förutsättningar som även de ändras under livet.


"När jag är pensionär och inte längre har en arbetstid att passa, men vaknar så fort morgontidningen landar på hallmattan och inte kan somna om – hur vet jag då om jag får tillräckligt med sömn?"

I de här faserna när vår sömn genomgår extra stora förändringar, hur vet jag egentligen om min "nya sömn" är tillräcklig när den inte är som den brukade vara?

  • När bebisen börjar vara vaken längre perioder under dagen – hur vet jag om hen sover tillräckligt?

  • När den nyblivna tonåringen plötsligt inte är lika trött på kvällen längre och inte kan somna vid samma tid som förut – hur vet jag om hen får tillräckligt med återhämtning?

  • När jag plötsligt blir kär, kärleken besvaras och jag går från att ha hela sängen för mig själv, till att dela den med en partner som snarkar – hur skyddar jag min sömn?

  • När jag är pensionär och inte längre har en arbetstid att passa, men vaknar så fort morgontidningen landar på hallmattan och inte kan somna om – hur vet jag då om jag får tillräckligt med sömn?

En bra fråga, dock utan ett enkelt svar.


En riktlinje är hur vi mår och orkar under dagen.