top of page
Skribentens bildFrida Rångtell

Sömnens föränderlighet

Ålder är bara en siffra. Eller? Inte när det kommer till sömn. Hur skulle det egentligen se ut om en 50-åring sov som en 5 dagar gammal människa?

Hur skulle det se ut om en 35-åring sov som en 15-åring?

Det låter ju inte riktigt klokt 😂


Vår sömn går igenom stora förändringar genom livet. Förändringar som inte alltid är så lätta att acceptera. Det är inte heller alltid så lätt att veta om de är naturliga eller tecken på sömnproblem.


20-åriga Fridas sömn är annorlunda än 34-åriga versionen

Jag fyller 35 år i år. När jag var 18 var jag mer än gärna ute sent, upplevde världen, såsom 18-åringar gör. Sen kunde jag sova halva dagen.


Numera är kvällarna som jag är uppe efter midnatt betydligt färre, och när de väl händer så vaknar jag ändå kl 7...


Jag räknar inte med att min sömn kommer återgå till sin "ursprungsform", för den har ingen ursprungsform. Sömnen ser olika ut i olika faser i livet, påverkat både av biologi och våra förutsättningar. Förutsättningar som även de ändras under livet.


"När jag är pensionär och inte längre har en arbetstid att passa, men vaknar så fort morgontidningen landar på hallmattan och inte kan somna om – hur vet jag då om jag får tillräckligt med sömn?"

I de här faserna när vår sömn genomgår extra stora förändringar, hur vet jag egentligen om min "nya sömn" är tillräcklig när den inte är som den brukade vara?

  • När bebisen börjar vara vaken längre perioder under dagen – hur vet jag om hen sover tillräckligt?

  • När den nyblivna tonåringen plötsligt inte är lika trött på kvällen längre och inte kan somna vid samma tid som förut – hur vet jag om hen får tillräckligt med återhämtning?

  • När jag plötsligt blir kär, kärleken besvaras och jag går från att ha hela sängen för mig själv, till att dela den med en partner som snarkar – hur skyddar jag min sömn?

  • När jag är pensionär och inte längre har en arbetstid att passa, men vaknar så fort morgontidningen landar på hallmattan och inte kan somna om – hur vet jag då om jag får tillräckligt med sömn?

En bra fråga, dock utan ett enkelt svar.


En riktlinje är hur vi mår och orkar under dagen.

Såklart har vi alla små dippar under dagen när vi känner energin falna, men känner du dig generellt pigg och orkar ta dig an det som du önskar under dagen (utan 7 koppar kaffe...)?

Det tyder på att din sömn kanske är tillräckligt bra.


Hur är det med tålamodet? Tappar du lätt humöret?

Somnar du snabbt, i princip så fort du sluter ögonen?

Då är det är troligt att du skulle må bra av att se över din sömn och rutiner.


Det finns saker i våra rutiner som vi kan påverka för att öka chanserna att få den sömn som vi behöver - rutiner som vi kan testa att ta till om vi oroar oss över ifall vi sover tillräckligt bra (för en liten hjälp på traven kan du spana in Slumras lilla arbetsbok). Ibland kan vi behöva mer hjälp med vår sömn, t.ex. via en vårdcentral.


Det finns så mycket mer som skulle behöva sägas om sömnens förändringar genom livet och hur vi kan förhålla oss till dem, en hel del som är specifikt beroende på vilken fas i livet som vi talar om.

I föreläsningsserien Sömn genom livet gör jag en djupdykning i utvalda delar i några av livets mest föränderliga faser:


De digitala lunchföreläsningarna är fristående, så du kan anmäla dig till de som känns mest relevanta för just dig.

Förutom den viktiga kunskap som du får med dig under föreläsningarna så avsätter vi ungefär hälften av tiden till workshop – där du får chans att reflektera, diskutera med andra i liknande situation och ställa frågor till mig.


Hoppas vi ses!

Comments


bottom of page