top of page

Norrskensspaning efter läggdags: "Jag är inte trött!"


Efter pandemiår av avstånd, ensamhet och oro, så bröts denna verklighet plötsligt av ljus. Först ljuset som tändes i hjärtat av efterlängtad lek och fika hos kära vänner. Vips var klockan efter läggdags, men ingen ville gå hem. Sen det gröna ljuset från ett norrsken som dansade över himlen under kvällspromenaden hem. Ett märkligt och mäktigt ljus. Enligt 7-åringen ett ljus skapat av kärlek.


Vi kom hem en stund efter läggdags, upprymda och spralliga, men det blev inte riktigt som vi tänkt oss.


I det här blogginlägget tar jag avstamp i ett varmt minne från februari 2022 som belyser fenomenet övertrötthet och hur det kan ta nästintill fullständig kontroll över vår hjärna.



När klockan passerat läggdags sker något märkligt. Antingen är det klockan som börjar gå snabbare, eller så är det verkligheten som börjar gå långsammare.


Borsta tänderna går lååångsamt. Tre Bamse-tidningar hittas som bara MÅSTE läsas, nu! Plötsligt behöver väldigt mycket sägas. Allt som hände i skolan, vilken mat som åts till lunchen, vad som finns utanför universum, vad som händer när man dör.


Det är intressant hur ojämnt tröttheten slår. Man är för trött för att ta på sig pyjamasen och för trött för att själv gå till sängen. Men när en teckning hittas i hallen som visst inte var färdig, då orkar benen plötsligt springa i racerfart till färgpennorna. Mamman, som är trött hon med, hon fastnar med telefonen och är i ärlighetens namn inte till särskilt stor hjälp i att navigera mellan alla distraktioner som lockar en trött hjärna.


"Men vi fick se ljuset. Vi skapade minnen. Imorgon är en ny dag."

När känslorna åker bergodalbana och mamman försöker förklara att så kan det bli när man egentligen är väldigt trött och behöver sova, då blir svaret alltid detsamma, oavsett om ögonlocken redan fallit ned:


”JAG ÄR INTE TRÖTT”


Resultatet blir att det som till en början var en något försenad läggdags, nu plötsligt är ett inställt tåg på grund av löv på spåren och en hop ilskna resenärer som kommer två timmar sent till mötet.


Mamman drar fram vad hon tror är ett ess ur rockärmen och berättar om de konsekvenser som kommer komma imorgon om vi inte går och lägger oss NU. Såklart en högst ineffektiv strategi för att försöka motivera någon, speciellt en trött person, och framförallt eftersom att mammans frustration så tydligt lyser igenom. Konsekvenser som nämns är: det kommer bli svårt att komma upp ur sängen i tid, det kommer kännas jobbigt i kroppen och sura känslor, saker kommer gå fel, det riskerar att bli konflikter och bråk och komma sent till skolan.


Till sluuut kommer alla till sängs. Några djupa andetag, godnattkramar och snälla ord och frustrationen är som bortblåst. Vi pratar om ljuset. Hur det ändå var värt det, trots att det blev som det blev med sänggåendet.


I ett sista tappert försök att hålla kvar dagen viskar barnet: Jag kommer inte kunna somna om du inte läser Harry Potter. I samma stund gick barnet in för landning i drömmarnas värld.


Hur blev det då på morgonen? Slog mammans profetia om konsekvenser in?

Jodå, på alla punkter, morgonen gick sannerligen i trötthetens tecken.


Men vi fick se ljuset. Vi skapade minnen. Imorgon är en ny dag.



Vad kan vi lära oss av det här?


En trött hjärna är en överstimulerad hjärna i kaostillstånd. Det är mycket vi inte vet ännu om övertrötthet ur ett vetenskapligt perspektiv, men jag tror att vi alla kan känna igen oss i att det som vanligtvis går som en dans, plötsligt blir övermäktigt och tar en oändlig tid. Distraktioner pockar från alla håll och är extra svåra att stänga ute. Känslorna tenderar att svalla, gärna åt det negativa hållet. Trötthet kan ta sig olika uttryck hos barn och vuxna och mellan olika individer, men jag tror att de flesta av oss kan känna igen känslan ”jag är för trött för att gå och lägga mig”.


Kombinationen trötta barn och trötta vuxna gör det extra svårnavigerat och en perfekt grogrund för konflikter.



4 tips på vad vi kan göra för att undvika övertrötthet och hantera dess konsekvenser:


  • Föregå tröttheten. Påbörja det som behöver fixas för att komma i säng innan vuxna och barn är ordentligt trötta så att hjärnan fortfarande har kapacitet att lyckas göra det som ska göras utan allt för stora distraktioner eller konflikter. Kanske kan bildstöd och att gemensamt göra upp en plan vara till hjälp?


  • Rutiner. Jag vet, det har du hört förr. Men när vi får till dem och det funkar så skapar det en så härlig känsla av ordning och flyt och lugn. För det mesta i alla fall. Trots rutiner så händer ju såklart livet ändå, och vi vet ju alla att det inte precis alltid blir som man tänkt sig.


  • För lite sömn får konsekvenser. När vi är trötta efter en natt med otillräcklig sömn så känns det jobbigt. Om barnet agerar ut eller bryter ihop så är det inte av illvilja, barnet är troligtvis trött, och kanske du med.


  • Släpp in ljuset. Bra rutiner får oss att må bra och våra kroppar gillar regelbundenhet. Men ibland väljer vi att göra saker som vi tycker om och känns viktiga, trots att de kanske inskränker på våra vanliga rutiner och trots att konsekvenserna vid läggning eller dagen efter inte alltid blir optimala. Om det sker allt för ofta så kan sömnen stryka på foten och vardagen bli kämpig. Men om det sker då och då, vid väl valda tillfällen och vi gör aktiva val att det är värt det: kör! Gör det som skapar fina minnen och släpper in ljuset. Men försök då också att acceptera konsekvenserna. Ta det för vad det är och räkna med att läggning/morgonen kan bli mer kaos än vanligt och försök hålla dig lugn och göra det bästa av situationen. Det var mitt val, jag får försöka acceptera konsekvenserna.


Vill du veta mer om barns sömn, hur vi kan förhålla oss till den och få chans att prata om just din upplevelse av barns sömn och föräldraskap? Spana in mina kommande föreläsningar och workshops här!


Håll koll på våra kommande event, lär dig mer om sömn och bli uppdaterad när nya spännande blogginlägg kommer ut: skriv upp dig på Slumras nyhetsbrev!



Slumra sött!





bottom of page