Norrskensspaning efter läggdags: "Jag är inte trött!"


Efter pandemiår av avstånd, ensamhet och oro, så bröts denna verklighet plötsligt av ljus. Först ljuset som tändes i hjärtat av efterlängtad lek och fika hos kära vänner. Vips var klockan efter läggdags, men ingen ville gå hem. Sen det gröna ljuset från ett norrsken som dansade över himlen under kvällspromenaden hem. Ett märkligt och mäktigt ljus. Enligt 7-åringen ett ljus skapat av kärlek.


Vi kom hem en stund efter läggdags, upprymda och spralliga, men det blev inte riktigt som vi tänkt oss.


I det här blogginlägget tar jag avstamp i ett varmt minne från februari 2022 som belyser fenomenet övertrötthet och hur det kan ta nästintill fullständig kontroll över vår hjärna.När klockan passerat läggdags sker något märkligt. Antingen är det klockan som börjar gå snabbare, eller så är det verkligheten som börjar gå långsammare.


Borsta tänderna går lååångsamt. Tre Bamse-tidningar hittas som bara MÅSTE läsas, nu! Plötsligt behöver väldigt mycket sägas. Allt som hände i skolan, vilken mat som åts till lunchen, vad som finns utanför universum, vad som händer när man dör.


Det är intressant hur ojämnt tröttheten slår. Man är för trött för att ta på sig pyjamasen och för trött för att själv gå till sängen. Men när en teckning hittas i hallen som visst inte var färdig, då orkar benen plötsligt springa i racerfart till färgpennorna. Mamman, som är trött hon med, hon fastnar med telefonen och är i ärlighetens namn inte till särskilt stor hjälp i att navigera mellan alla distraktioner som lockar en trött hjärna.


"Men vi fick se ljuset. Vi skapade minnen. Imorgon är en ny dag."

När känslorna åker bergodalbana och mamman försöker förklara att så kan det bli när man egentligen är väldigt trött och behöver sova, då blir svaret alltid detsamma, oavsett om ögonlocken redan fallit ned:


”JAG ÄR INTE TRÖTT”


Resultatet blir att det som till en början var en något försenad läggdags, nu plötsligt är ett inställt tåg på grund av löv på spåren och en hop ilskna resenärer som kommer två timmar sent till mötet.