Nattugglor och morgonpigga: Fem sömntips för en starkare relation

Uppdaterat: 27 apr.


Tacomiddagen är avklarad. Favoritsnacksen uppdukade. En spännande serie står på agendan - och ni har en hel säsong kvar att sträckkolla på! Fredagsmyset är på topp.


Fem minuter in i första avsnittet känner du hur din partner börjar andas djupare och långsammare.

”Sover du?”

”Nej självfallet inte”

Två minuter senare anas en tyst snarkning.

Du suckar. Samma visa varje gång. Varför är hen så trååkig!Vi är alla lite olika och det är inte självklart att bara för att vi lever i en parrelation så tickar våra inre dygnsrytmsklockor på i samma takt. Vissa av oss är mer av morgonlärkor och andra mer typiska kvällsugglor, även om de flesta av oss hamnar någonstans där emellan. De här olikheterna är dels biologiska – något vi till viss del föds med – men de påverkas också av bl.a. ålder och livsstilsfaktorer. Dessutom så verkar det generellt sett vara vanligare hos män än hos kvinnor att vara mer av kvällsmänniskor.


Det är inte bara till ondo att vi är olika. Att vi har lite olika dygnsrytm kan ur ett evolutionärt perspektiv vara fördelaktigt för gruppen eftersom vi då kan komplettera varandra och t.ex. göra att det alltid är någon som är lite mer alert och uppmärksam på potentiella hot de flesta timmarna under dygnet.


"I en relation har vi ett guldläge att antingen lyfta varandra framåt, eller att hålla varandra tillbaka."

Vi påverkar också varandra. Jag har varit i relationer där jag och min partner har triggat varandra till att bli mer kvällsugglor än vad vi skulle behöva vara (och mer än vad vi mådde bra av). Det är självklart att vi i en relation påverkas av varandra på olika sätt. Jag tänker att en fråga att ställa oss är om vi påverkar varandra i en positiv riktning? Vi kan fundera över om det finns saker vi skulle kunna göra för att stötta varandra ännu mer för att göra bra val. I en relation har vi ett guldläge att antingen lyfta varandra framåt, eller att hålla varandra tillbaka.


Här är 5 tips som kan vara värda att fundera över när det gäller vår dygnsrytm och hur vi i en relation på bästa sätt kan tillgodose varandras behov: