top of page

81 timmar utan sömn - Vad kan vi lära oss från ynglingar som dygnar?


Nohmi berättar:


Visst stannar de flesta ungdomar uppe sent då och då. Kanske dygnar de till och med, det vill säga stannar uppe i ett helt dygn, speciellt under loven.

Men min kompis Douglas tog det ett, eller kanske tre, steg längre. På sportlovet var han vaken 81 timmar i sträck och jag har pratat med honom, här kommer hans erfarenheter.


Varför skulle någon ens ge sig på detta? Jo, för att svara på den simpla frågeställningen "Hur länge kan jag spela dataspelet "Terraria" utan att sova?" Det var inte första gången han gjorde något i denna stil. 2018 hade han antagit utmaningen att klara ut ett annat spel, “Diablo” i en runda. Då hade Douglas trott att det skulle ta 30 timmar, men det slutade med att han var vaken i tre hela dygn. När han nu, fyra år senare inte hade sovit på 35 timmar frågade han sig om han kunde slå sitt gamla rekord.


"Hur länge kan jag spela dataspelet “Terraria” utan att sova?"

Förutom avsaknaden av sömn försökte han hålla resten av sina rutiner så normala som möjligt, varje dag åt han frukost, lunch och middag, även om det såklart blev ett eller två snacks på natten. Han berättar att han försökte gå ut ungefär varannan, var tredje timme under dagen och på natten tog han en timmeslång promenad. Ibland kom hans vänner och hälsade på, då kunde de sitta och dricka te för att Douglas inte orkade göra mycket mer.


Den svåraste tiden att hålla sig vaken påstår han är mellan den 20nde och 30nde timmen, för att klara det drack han en massa te och varvade med att spela andra spel än Terraria. Generellt beskriver han att det inte var så jobbigt att hålla sig vaken under dagarna, även om han såklart var dåsig och “lite frånkopplad från verkligheten”. Det var mest på kvällen som han blev lättirriterad och då det var som svårast att hålla sig vaken. Mest energi hade han under nätterna, då han tog sin långa promenad.


När Douglas till sist somnade, efter 81 timmars vakenhet, sov han i ungefär tio-tolv timmar, men när morgonen dagades kändes det som han hade sovit i två. Det tog tre hela dagar för honom att få tillbaka sin normala dygnsrytm.


"Det tar så mycket på psyket och den fysiska hälsan"

Kommer han försöka sig på att gå utan sömn så här länge igen? "Nej, inte på ett år eller två i alla fall, men om jag gör det så är det för att slå min kompis rekord på en vecka."

Innan vi säger hejdå ställer jag en sista fråga: att stanna uppe så länge utan att sova, är det något han rekommenderar? Han skakar på huvudet och svarar bestämt nej, gör det inte. "Det tar så mycket på psyket och den fysiska hälsan". Ska vi dubbelkolla med Frida? Vad händer egentligen med kroppen när man vägrar sova så länge?


Frida svarar:


Först vill jag säga att 81 timmar av vakenhet är en lång tid utan sömn. Även om det kan kännas spännande och att vi kanske ibland har en romantiserad bild av att vara uppe på natten – de mörka och tysta timmarna – så rekommenderar jag inte någon att vara vaken så länge om man inte måste. Personligen blir jag trött bara jag tänker på det!



När vi inte sover så påverkas vi på olika sätt. Det som vi kanske märker av tydligast är att vi blir sömniga, vår benägenhet att somna blir större. Douglas nämnde att han var som allra tröttast på kvällen, men att dagtid var det inte lika svårt att hålla sig vaken. Det kan tyckas lite märkligt att trots att han har varit vaken längre när natten övergått till dag, så är det ändå natten som han var tröttast på. Om vi tar hänsyn till vad som styr vår sömn och sömnighet så är det egentligen rätt så logiskt. Det stämmer att vi har störst benägenhet att somna när vi varit vakna längre, men den processen samverkar med dygnsrytmen. Dygnsrytmen hjälper oss att förstå när det är dag och när det är natt och ser till att vi är som bäst förberedda för sömn på kvällen och natten. Därför kan vi också känna oss mindre trötta dagtid, trots att vi inte sovit.


Tyvärr gör det också att vi kan lura oss själva att vi inte påverkas så mycket av sömnbristen som vi faktiskt gör, för att vi helt enkelt inte känner av det. Trots det så kan vår uppmärksamhet försämras avsevärt när vi har sömnbrist. Uppmärksamheten är viktig för att ha koll på vad som händer runt omkring oss. Vid sömnbrist kan vi uppleva mikrosömn, det betyder att vissa delar av hjärnan slumrar till under korta perioder, ibland utan att vi märker av det. Risken med det är att vi kan missa att ta in viktig information. Det är bl.a. därför som man helst inte ska köra bil när man inte sovit. Riskerna för olyckor, misstag och felbedömningar ökar när vi inte sover. Vi kan också prestera sämre. Kanske skulle Douglas ha presterat bättre i spelet om han pausat för att sova?


Kanske skulle han också ha varit gladare. Sömnbrist kan påverka vårt humör och försämra vår känsloreglering. Det kan göra att vi känner mindre positiva känslor och mer ångest och oro, förvirring och utmattning.


Nu har vi pratat om extrem sömnbrist, det är troligtvis (och förhoppningsvis) inte vardag för de flesta tonåringar. Trots det så är det många ungdomar som sover kortare än vad de skulle behöva och har en sömnbrist som är uppbyggd över tid. Långvarig sömnbrist kan också det få negativa konsekvenser, bl.a. för vårt psykiska välmående och humör.


Vill du veta mer om sömn och tonåringar så är du välkommen på min digitala föreläsning Tonåringar & Sömn. Där kommer vi även ha utrymme för diskussion och du har chans att träffa andra som också möter tonåringar i sin vardag. Välkommen att anmäla dig här: https://slumra.newzenler.com/courses/tonaringar-somn



Slumra sött!


bottom of page