top of page

När jag hittade salladen i kaffelådan

När min dotter var bebis så sov hon som många andra småttingar gör. Det som jag idag minns mest (och saknar minst...) är alla nattliga uppvak. Jag tror att min kropp och hjärna jobbade på högvarv för att hantera både omställningen att bli mamma och ha hand om ett litet barn, men också sömnbristen. Det märktes inte minst när det ibland inte riktigt blev som jag hade tänkt mig...


Jag öppnade kaffelådan, och där i låg... en påse sallad??

En annan gång öppnade jag kylskåpsdörren, och där stod... ett leksakslejon??

Jag visste ju hur det måste ha gått till, men jag hade inget minne av det. Vid den här tidpunkten var min dotter runt 11 månader.


"Nu stod jag bara där, stirrandes på balkongerna på huset mittemot. Varför gick jag till vardagsrummet? Jag tänkte så det knakade, men det var bara blankt."

Jag minns en annan gång när jag beslutsamt gick från köket till vardagsrummet. Det var något jag skulle göra. Jag hade tänkt på det för en sekund sedan och då hade jag en klar och tydlig bild framför mig om var jag var på väg och varför. Nu stod jag bara där, stirrandes på balkongerna på huset mittemot. Varför gick jag till vardagsrummet? Jag tänkte så det knakade, men det var bara blankt. Ett tomt blad. Det var dags att stanna upp.


När kl är 01:30 på natten och allt du vill är att sova, men barnet är jetlaggad... och har hittat klistermärken...

Det kan kännas som att det lilla barnets sömn inte på långa vägar är anpassad efter såsom vi vuxna önskar sova. Och det kan vara omåttligt frustrerande!


En liten tröst är att så som barnet sover nu - så kommer det inte alltid vara. Vår sömn går igenom en enorm utveckling under våra första levnadsår och som du säkert redan märkt - den är föränderlig.


Sömnbrist kan påverka oss på olika sätt och det finns perioder i livet när vår sömn försämras av yttre förutsättningar som vi i varierande grad kan (eller inte kan) kontrollera.


En vanlig effekt av sömnbrist är att vår uppmärksamhets- och reaktionsförmåga blir försämrad. Vi kan uppleva lokal mikrosömn - alltså att vissa delar av hjärnan somnar till i korta perioder. Ofta märker vi inte ens av det. Men det kan t.ex. påverka vår bilkörning och öka risken för misstag och felbedömningar. Så tänk till en extra gång innan du sätter dig framför ratten när du inte sovit tillräckligt - även om du inte känner dig så trött så kan din uppmärksamhetsförmåga ändå vara nedsatt.Här kommer fem tips som du kan ha med dig i perioder av sömnbrist


1. Försök upprätthålla grundrutiner

Gå ut och få dagsljus, gärna på förmiddagen. Se till att få fysisk aktivitet, på det sätt som funkar för dig. Kom ihåg att fysisk aktivitet kan se ut på många olika sätt, t.ex. promenader, gå i trappor, dansa med bebis i sele/armarna...


2. Sömn kan se ut på olika sätt - gör det som funkar

Får ni bäst sömn när du och bebis sover bredvid varandra (på ett säkert sätt förstås)? Somnar barnet som bäst till rytmerna av Miss Li? Somnar du själv bäst när du lyssnar på din favoritkomiker? Hitta det som funkar - för just er i just den här perioden.


3. Hitta sätt att få avlastning

Är ni två som delar på föräldraskapet? Dela upp och turas om och hjälps åt. Det behöver dock inte alltid betyda att båda ska göra exakt samma saker på exakt samma sätt. Lyssna på varandra och varandras behov.

Oavsett om du har en partner att dela föräldraskapet med eller inte så kan avlastning också komma från annat håll än just en partner. Kanske finns det en morfar som gärna kommer förbi och lagar middag? En vän som kan leka med barnet en stund? En kompis tonåring som gärna tjänar en slant på att gå ut med hunden? En granne som kan ta ditt skräp till återvinningen? Våga be om hjälp. Känner du ingen som kan stötta upp där du bor så kanske du kan be om hjälp eller hitta vänner i en lokal facebookgrupp?


4. Prioritera sömnen när du får chansen och skapa andningshål för återhämtning

Vi kan skapa andningshål lite här och var i vardagen. Det behöver inte betyda att åka iväg på en spahelg. Tre djupa andetag varje gång du går på toaletten? När barnet sover kan vi fråga oss själva: vad skulle ge mig mest återhämtning just nu? Ibland kanske det betyder att vi själva också går och lägger oss och sover. Ibland kanske vi inte har så lätt att sova, t.ex. på dagtid, då kan vi hitta andra saker som ger oss återhämtning och energi.

Kan disken vänta tills imorgon? Troligtvis. Får du bättre tålamod imorgon om du går och lägger dig på kvällen istället för att titta på ett avsnitt till på Netflix? Högst troligt (även om jag till 100% också fattar känslan av att lääängta efter en stunds egentid).

Skulle du kunna skapa känslan av egentid på något annat sätt? T.ex. genom att lyssna på din favoritpodd i sängen innan du ska sova?


5. Du är inte ensam! Prata med andra och var inte rädd för att söka hjälp

Småbarnsåren ÄR tuffa. Oavsett vilken period vi är i livet så kan vi må bättre och få nya perspektiv av att prata med andra, att dela med oss av vår situation och verklighet till någon som lyssnar. Så försök hitta sammanhang med personer som är/varit i liknande situation och som du känner dig trygg i.

Om vi upplever att vi mår dåligt, att vi har sömnproblem som inte går över och nästan känns övermäktiga eller att vi oroar oss över vår sömn eller våra barns sömn - var inte rädd för att söka hjälp!Vill du lära dig mer om ditt barns sömn och få chans att prata om er sömnsituation med andra föräldrar? Spana in min kommande föreläsning och workshop: Barn & Sömn 0-3 år!

Comments


bottom of page