Maneter och varma havsbad

Uppdaterat: 29 mars


Den senaste veckan har bjudit på sol och varma havsbad. Det är inte helt utan vemod som sand mellan tårna nu har bytts ut mot hemmakontoret. Under ett av våra kvällsbad, när tystnaden och lugnet lagt sig som ett lock över den blanka vattenytan och båtarna ligger för hamn, fick jag syn på en liten rosaskimrande öronmanet på botten. Jag sa till min femåring att jag trodde den var död eftersom de enda rörelserna som den gjorde kom från vågornas stilla guppande.

Syntolkning: Utsikt över havet med blå himmel, barn som hoppar i vattnet.

Femåringen föreslog istället att den kanske sover.


Jag insåg att jag vet ju faktiskt ingenting om maneters vilofas eller sömn. Kanske har hon rätt och det är just så som de ligger när de sover på manetmanér? Även om jag i hemlighet tänkte att det troligaste scenariot fortfarande var att just den här maneten nu seglat vidare och lämnat jordelivet.


"Jag sa till min femåring att jag trodde den var död eftersom de enda rörelserna som den gjorde kom från vågornas stilla guppande."

Femåringen fortsatte:

Om man trampar på den när den sover så blir den till en brännmanet.

Vi kom fram till att det är säkert så som brännmaneter blir till. Någon har stört en ofarlig öronmanet mitt i dens underbara slummer, och den förut så fromma öronmaneten förvandlas till en ilsken brännmanet, redo att bränna alla som vågar sig nära.


En liten sidenote: Tyvärr gäller ovan teori inte bara öronmaneter. Även jag förvandlas till en brännmanet när jag blir väckt mitt i min slummer, jag morrar och fräser mot alla som vågar sig nära. Den mer sympatiska jag är som bortblåst. Inget jag är stolt över, men ack så svårt att kontrollera när katten ännu en gång petar på mig med tassen klockan 4 på morgonen och vill gå ut. Och jag BARA vill sova. Jag misstänker att många småbarnsföräldrar kan relatera.


Så till den stora frågan, hur sover då maneter? Och gör de det över huvudtaget?

Det visar sig att maneten med det vackra namnet Cassiopea faktiskt verkar ha en nattlig sömnliknande fas (du kan läsa mer om det här och här). Trots att maneter inte har någon hjärna, utan mer ett diffust nätverk av nervtrådar, så verkar det alltså som att även maneter kan sova. Även om vi ännu inte vet hur pass mycket som manetsömnens sammansättning liknar människosömn.