top of page

Förälskelsens slummer

Jag sluter ögonen. Tänker på den där personen som jag drömmer om i hemlighet. Något han sa som fick mig att skratta. Jag fylls av en varm känsla. Är det någon som står med ett stort sugrör nere i en mugg med vatten och blåser bubblor i min mage? Bubblorna bubblar upp genom bröstkorgen och når halsen. Ett hämningslöst leende sprider sig över mina läppar, ett okontrollerbart litet fniss bubblar ut. Jag vänder mig om så att ingen ska se.

"Sömnen i sig kan även det vara en social företeelse som skapar ökad känsla av anknytning."

Jag tänker på honom innan jag somnar. När jag vaknar till under natten. Det första jag tänker på på morgonen. Längtan. Hopp. Förtvivlan. Duger jag verkligen till? Är det ömsesidigt? Vad händer nu? Kärlek är en berg-och-dalbana av alla tänkbara känslor, helst hopblandade i någon slags man-tager-vad-man-haver-soppa. Som allt annat i vårt liv så kan det påverka vår sömn. Förälskelse, hur ljuv den än kan te sig, kan rivalisera med sömnen. I alla fall om du är en förälskad tonårstjej (tyvärr finns det inte så många studier på hur förälskelse påverkar sömnen hos personer i olika åldersgrupper, trots att förälskelse kan smocka till en rätt i nyllet när du minst anar det, oavsett ålder).
En av sömnens viktiga funktioner är att bearbeta det vi upplevt och känt under dagen. Troligtvis har alla sömnstadier på något sätt ett finger med i spelet när det gäller bearbetning av känslor, men det sömnstadie som oftast kopplas samman med känslor är REM-sömnen. Under REM-sömnen är det vanligt att uppleva drömmar, ofta filmlika och mer eller mindre bisarra. Och starka känslor är ett vanligt inslag.
Men vi bearbetar inte bara det som hänt under dagen. Sömnen i sig kan även det vara en social företeelse som skapar ökad känsla av anknytning. Många i en relation väljer att sova tillsammans, trots att det inte alltid leder till mer eller bättre sömn. Men! Upplevelsen av sömnen skattas ofta som mer positiv att sova tillsammans än att sova själv. Att sova tillsammans verkar också kunna öka och stabilisera REM-sömnen. Eftersom att REM-sömnen har med känslor och relationer att göra så skulle det i sin tur kunna främja våra sociala relationer.


Imorgon är det alla hjärtans dag. Kärlekens dag. Oavsett om du har någon som du trånar efter under just denna dag eller inte, så hoppas jag att du blir överöst av kärlek – imorgon och alla dagar – speciellt i denna ensamhetens tidevarv.

Komentarze


bottom of page