top of page

En sömnexperts resa för bättre vanor

Uppdaterat: 29 mars 2022

I princip i hela mitt vuxna liv har jag intalat mig själv att rutiner inte riktigt är min grej, det är härligt att vara fri och kunna göra det jag känner för i stunden.

Den sanningen har jag omvärderat de senaste åren. Rutiner är det som får mig att må bra i vardagen! Det som gör att jag får saker gjort. Det som ger mig energi. Det som faktiskt får mig att känna mig fri, för jag vet att allt har sin tid och plats och kan landa i det.


Att jag tidigare inte trodde att rutiner var något för mig, bottnar inte bara i att jag trodde att rutinfri var samma sak som frihet. En annan del av sanningen (som jag inte pratade så högt om) är att jag inte trodde att jag kunde klara av att hålla dem. Det var inte på grund av brist på försök, men varje gång jag försökte skapa förändring så kom vardagen snabbt ikapp och mina storslagna planer falerade.


Kvar stod jag med en känsla av otillräcklighet, misslyckande.


För det var just det, varje försök var storslaget. Motivationen var på topp, planerna omfattande och förväntningarna stora.


Såklart är jag var varken misslyckad eller oförmögen till att hålla rutiner. Jag hade bara inte riktigt rätt verktyg eller utgångspunkt. Att lära in nya rutiner är ett maraton, jag rusade på som ett sprintlopp, och föll lika snabbt.


"Att lära in nya rutiner är ett maraton, jag rusade på som ett sprintlopp, och föll lika snabbt."

Idag är jag på en helt annan plats. Jag har de verktyg jag behöver och jag lyckas – om och om igen. När jag inte lyckas så reser jag mig upp och försöker igen, med mer självförtroende än någonsin tidigare.


Här är mina 5 lärdomar på hur vi kan göra det lättare att lyckas med att skapa nya rutiner:


  • Små steg är vägen till framgång. Välj så pass små steg att du faktiskt skulle kunna lyckas vara konsekvent med dem under fyra veckor i streck – helst varje dag. Du kan behöva ta mycket mindre steg än vad du tror. Jag vet, det kan kännas löjligt, med det kommer löna sig att fokusera på att först träna in att starta rutinen. När du väl lärt dig det ordentligt kan du ta nästa steg. Tänk 1 minuts meditation varje dag snarare än 30 minuters en gång i månaden. Det är heller inte helt fel att träna på tålamod 😉


  • Koppla ihop den nya rutinen med något som du redan gör. Vill du göra mer benböj? Gör dem när du borstar tänderna. Vill du ta mer tid för paus i vardagen? Ta tre djupa andetag och blunda en stund varje gång du ska hämta kaffe. Vill du få mer dagsljus? Ta en 10 minuter extra promenad efter att du lämnat barn på förskolan, kanske kombinera med ett telefonmöte om det är en extra intensiv period.


  • Var konsekvent. Försök hålla i den nya rutinen varje dag, då blir det lättare att träna in den och den sätter sig bättre. Att öva in en ny rutin handlar om inlärning och inlärning kräver träning.


  • Fira när du gjort det du tänkt (inte nödvändigtvis vad du uppnått). Var frikostig med firandet och klappa dig själv på axeln! Om du bestämt dig för att skriva några rader varje dag, så kan du fira när du lyckas med att göra just det, att göra det du tänkt. Vänta inte med att fira bara för att din novell inte är klar ännu.


  • Tänk på hur du pratar med dig själv. Att lyckas med rutiner handlar om att göra många små bra val i rätt riktning. När vi står inför ett vägval, t.ex. Netflix eller gå och lägga mig den tid jag tänkt, så kan vi byta ut ”jag borde” mot ”jag skulle kunna”. Det är en liten skillnad, men som kan hjälpa oss att fatta ett medvetet val utan att skuldbelägga.


  • Medkänsla (ok, nu blev det sex tips, men det här är ju typ det viktigaste av alla, jag kunde inte inte ha med den). Bemöt dig själv som du skulle bemöta en kär vän. Var snäll mot dig själv. Speciellt de dagar när det inte riktigt blev som du tänkt dig, för de dagarna kommer också komma. Imorgon är en ny dag, med nya chanser. Det är inte kört bara för att just den här dagen eller just den här veckan sket sig.


Idag älskar jag rutiner (jag älskar också att bryta dem med en och annan salsakväll) ❤️


Har du sett den lilla arbetsboken jag satt ihop? Den har jag skapat för att hjälpa dig att hitta ditt första (lilla) steg för en bättre sömn, mer ork och en välmående dag. Den är skapad för att passa in i just din vardag, även om du som jag är både egenföretagare och förälder, med allt vad det innebär. Ladda ned mini-guiden här!

bottom of page