top of page

Är klockan redan ett? En tonårings sömnbekännelse

Uppdaterat: 29 mars 2022

Jag går på en äng, det är sommar och solen skiner. Plötsligt störs friden av

ett gällt pipande ljud, brinner det kanske? Men när jag öppnar ögonen

glider sommarängen bort och jag möts av digitala siffror: 07:00. Jag suckar, snoozar och vänder mig om medan jag frågar mig själv, varför lade jag mig inte tidigare?


Jag heter Nohmi och går första året på gymnasiet. Jag har fått privilegiet att arbeta med Frida och hjälpa till här på Slumra. Här kommer en liten historia som beskriver hur jag – och säkert många andra ungdomar – förhåller oss till sömn.I början på läsåret fick klassen i uppgift att ställa oss på led efter hur många timmar vi sover. “Menar ni på vardagar eller genomsnittligt?” frågar en klasskamrat kvickt. Vi skrattar, för vi förstår alla precis vad han menar. Många av oss stannar uppe sent oavsett veckodag. Det resulterar i att vi sover alldeles för lite under veckan och desto längre på helgen.


"Att bara ligga i sängen utan något att göra, när man känner sig pigg som en mört är jobbigt"

Vi vet alla att sömn är viktigt, men för att inte vakna och känna att allt blod i ens kropp bestämt bytts ut mot bly, behöver man ofta somna vid ett klockslag då man inte alls känner sig trött. Att bara ligga i sängen utan något att göra, när man känner sig pigg som en mört är jobbigt. Då är det skönare att vara vaken, med sin mobil, plugg, eller datorspel tills man knappt kan hålla ögonen öppna. När man väl stänger av, ofta betydligt senare än man tänkt sig, slumrar man sött så fort huvudet nuddar kudden. På morgonen önskar man innerligt att man somnat tidigare.

På helgen blir “läggdags” ännu senare, man kan ju gå upp när man vill! Det är lätt att låta timmarna rulla medan man passivt ser på film eller scrollar på sociala medier. För att inte tala om när man umgås med vänner! När man väl går och lägger sig däckar man och sover riktigt länge.


Kanske känner du igen dig, kanske inte. Men förhoppningsvis har denna reflektion väckt några frågor. Det har den i alla fall hos mig. Hur länge ska man sova? Kan man sprida ut veckans vilotimmar som man vill? Finns det någonting man kan göra för att somna lättare? Under min tid här på Slumra ser jag fram emot att lära mig mer om sömn, detta fenomen som vi alla upplever, men där det finns mycket kvar att lära.


Vi hörs och tills dess, sov gott!Vill du veta mer om sömn och få uppdateringar när Slumra anordnar event? Skriv upp dig på Slumras nyhetsbrev HÄR!

Comments


bottom of page